Studerer arabisk ved NTNUs samarbeidsuniversitet:
NTNU-student anholdt og utestengt fra Israel i 10 år
Sigrid Sivertsen Haugan studerer ved NTNUs samarbeidsuniversitet Birzeit i Ramallah på Vestbredden, men da hun vendte tilbake etter sommeren ble hun pågrepet av israelsk grensepoliti og nektet innreise de neste 10 årene.
– Det var en ubehagelig og absurd situasjon å være i, og en lite hyggelig opplevelse, sier hun til UA, om møtet med israelsk grensepoliti da hun skulle reise inn til universitetet Birzeit den 30. august.
På flyplassen Ben Gurion ble hun pågrepet og tatt hånd om av grensepoliti og avhørt i flere timer på flyplassen. Det var avisa Innherred.no som først omtalte den spesielle saken, som fortsatte med at Sigrid og en svensk medstudent ble fraktet til et varetektssenter for deportasjon.
Fikk hjelp av ambassaden
På sin egen Facebook-side skriver hun at hun ble ropt til, truet og forsøkt lurt og tvunget til å gi informasjon om seg selv, andre Birzeit-studenter, palestinske aktivister og venner. Etter flere timer fikk hun vite at hun ble nektet innreise til Israel de neste ti årene, og hun ble låst inne i et lite rom med andre mennesker som skulle deporteres. Enkelte hadde vært der en uke. ”Alle tingene mine, inkluder pass og telefon, ble tatt fra meg. Heldigvis hjalp den norske ambassaden meg ut etter en dag, og ikke fem dager som jeg skulle være der”, skriver hun.
Nå er hun tilbake i Norge, men reiser til Libanon om et par uker. Etter å ha blitt utestengt fra Israel, iverksetter hun plan B, som er å fortsette språkkurs i arabisk i Libanon i stedet.
Var forberedt på å bli stanset
Hun tror ikke det er noe verken NTNU eller norske myndigheter kan gjøre med situasjonen, slik at hun kan fullføre ved Birzeit.
– Som suveren stat og ut fra egen lov har Israel full rett til å gjøre dette, så så vidt jeg har forstått er det ikke mye som kan gjøres. Heller ikke ambassaden kan gjøre noe med at jeg ble sendt ut.
– Jeg var jo forberedt på at det kunne skje, det har hendt mange før meg. Det er en sjanse du må ta om du vil reise ut. Selv trodde jeg at det ikke skulle gå så langt at jeg ble kastet ut og fikk innreiseforbud, jeg har ikke gjort noe annet enn å være student ved Birzeit. Det var en ubehagelig og absurd situasjon å være i, og det er forferdelig trist at jeg ikke kan vende tilbake, sier hun.
Studenten sier hun kan studere arabisk andre steder, men at hun har fått gode venner i Palestina som det er tungt å ikke kunne se igjen.
Liker dårlig internasjonale studenter på palestinsk side
Studenten i sosialantropologi begynte ved NTNUs samarbeidsuniversitet Birzeit i slutten av januar. Dette er palestinernes største og mest kjente universitet, og ligger 10 km utenfor Ramallah.
Innreisen skjer via et svært strengt israelsk grensepoliti, som ikke godtar internasjonale studenter på palestinsk side.
– Dette handler om at Israel ikke er glade for internasjonale besøk som drar til Palestina, sier Sigrid Sivertsen Haugan, som hadde bestemt seg for ikke å si at hun skulle studere ved universitetet som ikke er anerkjent av Israel.
Grensepolitiet så visumet i passet, og studenten antar at de sjekket telefon og mail under avhørene. Etter at de fant en fersk mail fra universitetet, måtte hun innrømme at hun skulle studere i Ramallah.
Dårlig idé av NTNU å dra til Israel
– Hva tenker du om at NTNU skal delta på en offisiell reise til israel med tanke på forskningssamarbeid?
– Personlig synes jeg det er en veldig dårlig ide. Israel har en regjering som dreier lenger og lenger til høyre, landet blir mer og mer nasjonalistisk, og har et folk som lever i total fornektelse. I en slik situasjon er det nødvendig med et internasjonalt press, med boikott og sanksjoner mot Israel. Jeg synes det er et ansvar verdenssamfunnet har, og som jeg synes NTNU bør ta på alvor.
Argumenter om å skille politikk og forskning har hun lite sans for.
– Man kan si at forskning ikke handler om politikk, men man støtter et regime som kommer til å bruke de erfaringene og den kunnskapen NTNU bidrar med til fortsatt å drive undertrykking, bryte folkeretten og menneskerettigheter. Det vet man når man går inn i dette, og det er et ansvar NTNU bør være seg bevisst, sier hun.
LES OGSÅ: NTNU vurderer samarbeid med israelske oljeforskere
Universitetet bør merke seg behandlingen
NTNU har en samarbeidsavtale med Birzeit i Ramallah, som også har vært Trondheim kommunes vennskapsby i en årrekke.
– NTNU bør merke seg hvordan deres egne studenter blir behandlet når de ankommer Israel og vil studere ved deres eget samarbeidsuniversitet, sier Haugan.
Til avisa Innherred sier hun at hennes opplevelse tross alt er liten sammenlignet med hva palestinere møter hver dag.
– Det er en utrolig merkelig situasjon for meg å være i, når jeg ikke har gjort noe galt. Men det er bare småtteri sammenlignet med hva palestinerne har gått gjennom i flere tiår. De opplever daglig diskriminering og overgrep fra israelske soldater og bosettere, sier hun.
Om karantenen mot innreise i 10 år sier hun at det egentlig betyr at hun nektes innreise så lenge staten Israel eksisterer som den okkupasjonsmakten den er i dag.
Likevel ønsker jeg meg tilbake en gang. Jeg har fått mange venner i Palestina, og det er det tyngste å måtte forlate, sier hun til Innherred.
En stor del av den palestinske selvstyreforvaltningen ligger i Ramallah, storparten med myndighet eller ansvar for Vestbredden, mens det parallelt er etablert tilsvarende kontorer i Gaza by for Gazastripen. Palestinernes tidligere leder og president Yasir Arafat hadde de siste årene sitt hovedkvarter i Ramallah, og er gravlagt i byen.
LES OGSÅ: NTNU i Israel: Etiske retningslinjer til pynt
LES OGSÅ: Rektor: «Vi gjør ikke dette med bind for øynene»
http://www.universitetsavisa.no/student/2016/09/07/NTNU-student-anholdt-og-utestengt-fra-Israel-i-10-%C3%A5r-59384.ece