Norge har flere tusen helsepersonell i «reserve»
Martha Holmes – VG
De aller fleste med helsefaglige utdanninger i Norge arbeider som helsepersonell, men det er også en god del med slik utdanning som ikke praktiserer den.
I fjor var det i overkant av 530.000 personer i alderen 15–74 år som har helse- og sosialfaglig utdanning i Norge, ifølge SSB. Av disse er 345.000 er sysselsatte i helse- og sosialtjenester, mens rundt 100.000 med helse- og sosialfaglig utdanning er utenfor arbeidsstyrken.
Tallene viser hvor mye helsepersonell vi har i «reserve».
Av leger, sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere er det nesten 35.000 som jobber utenfor helse- og sosialtjenesten. Her jobber nær 30 prosent innen undervisning og 20 prosent innen offentlig administrasjon.
Tallene viser at det er over 43.000 personer under 68 år med utdanning som lege, sykepleier, vernepleier eller helsefagarbeider som ikke er i jobb i det hele tatt. Over halvparten av disse er helsefagarbeidere.(NTB)
Ber om en “Marshallplan” for corona
Spanias statsminister Pedro Sánchez ber om en koordinert innsats fra EU i “krigen mot coronaviruset”. Han ber Brussel lansere en “Marshallplan”, med store offentlige investeringer, i alle de 27 EU-landene, og innføre tiltak for å fordele risiko mellom landene. Det skriver El Pais.
Marshallplanen er betegnelsen på USAs økonomiske hjelpeprogram i Europa etter andre verdenskrig.
Bestemmer trolig imorgen om tiltak skal fortsette
Det blir trolig bestemt i morgen om de strenge korona-tiltakene, med for eksempel skolestengning, fortsetter i Norge. – En konklusjon på de kraftigste tiltakene kommer ikke i dag, så sannsynligvis i morgen, sier Bent Høie til NRK.
For 11 dager siden innførte regjeringen de “sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid”. Les om alle tiltakene som ble innført torsdag for to uker siden her.
Høie påpeker overfor NRK at de viktigste tiltakene er de enkle rådene om god håndhygiene, hoste i albuen og begrense sosial aktivitet. Han sier de vil vite mer om effekten av tiltakene når denne uken er over.
Norge tar initiativ til coronafond i FN
Norge tar initiativ til at det opprettes et nytt flergiverfond i FN for å bistå utviklingsland med svake helsesystemer til å møte coronakrisen, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.
De skriver at initiativet ble godt mottatt av FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed, og at FN jobber for at det raskt kan lanseres, kanskje allerede i løpet av denne uka.
– Erfaringer fra andre kriser viser at jo tidligere man starter med langsiktig planlegging av responsen, jo mer treffsikker og vellykket blir innsatsen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein sier at i globale kriser som denne er internasjonalt samarbeid helt nødvendig.
–Vi er bekymret for hvordan viruset vil ramme utviklingsland som allerede sliter med svake helsesystemer. Internasjonal solidaritet over landegrensene er viktigere enn noen gang. Derfor er det viktig for oss å bidra økonomisk til et slikt FN-fond, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.
Tester egne åpningstider for risikogrupper
Koronaviruset gjør at Elkjøp utvider klikk og hent-ordningen. De tester også egne åpningstider for eldre og sårbare grupper i noen utvalgte butikker.
– Dersom det er til hjelp for kundene våre, vil vi innføre dette også i andre butikker fortløpende, sier administrerende direktør Fredrik Tønnesen i Elkjøp Norge, til NTB.