Illevarslende, sionistisk press på medisinske publikasjoner
Derek Summerfield, som har publisert flere artikler om helse i Palestina, har sendt kolleger et brev der han beskriver Israels langvarige press på medisinske publikasjoner som British Medical Journal (BMJ) og Lancet. Når de publiserer artikler som er kritiske til Israel opplever de langvarige oppringinger og trusler for å få dem til å trekke artikler, sverting av forfatterne og press for å avskjedige redaktøren. Dette har påvirket dekningen av Israel:
– BMJ sender alt jeg skriver til juristene sine først! skriver dr. Summerfield, og fortsetter: Dette har pågått siden angrepet på Gaza i 2014, da Lancet publiserte en appell om Gaza signert av 30 medisinske forskere, der alt innhold var evidensbasert. Det førte til at flere hundre akademikere, inkludert nobelprisvinnere, fikk publisere en rasende kritikk. Det ble lagt stort press på Lancet. Men redaktøren nektet å trekke appellen,. Imidlertid laget Lancet seinere et temanummer om Israels helsevesen og helseforhold, selvfølgelig uten å nevne helsemessige konsekvenser av menneskerettighetssituasjonen, okkupasjonen av Vestbredden og blokaden av Gaza.
David Mills publiserte sammen med Bram Wispelwey, Rania Muhareb og Mads Gilbert en artikkel i Lancet 26.3.2020 med tittelen Structural violence in the era of a new pandemic: the case of the Gaza Strip. Her påpeker de at strukturell vold med rot i historisk, politisk og sosial urettferdighet har potensiale til å ødelegge en av verdens mest sårbare grupper. Etter fire dager ble artikkelen fjernet fra Lancet. Les artikkelen.
I Middle East Policy publiserte tre av forfatterne i sommer artikkelen Permission to Narrate a Pandemic in Palestine, der de diskuterer prinsippielle sider ved å nekte publisering av medisinske artikler som også trekker inn sosiale og politiske faktorer som påvirker helsetilstanden. Det viste seg etter hvert at en melding var sendt til det vitenskapelige samfunnet i USA og flere steder med oppfordring til å boikotte Lancet for å ha publisert artikkelen om helse i Gaza. Les hele historien i Middle East Policy, Vol. XXVII, No. 2, Summer 2020.
Covid 19 i Palestina: Hvem er ansvarlig?
I en rapport som er offentliggjort i et ledende medisinsk tidsskrift i England, blir situasjonen oppsummert slik av forfatterne: BMJ Global Health 20.8.2020.
- Israels militære okkupasjon av palestinsk territorium har resultert i en forkrøplet utvikling, svake og underfinansierte helse- og sosiale tjenester.
- Den vanskelige strukturelle situasjonen i okkupert Palestina (oPt) har forverret den politiske, økonomiske og sosiale ustabiliteten under utbruddet av COVID-19.
- Dagens situasjon kan ikke ses atskilt fra den bredere konteksten med settlerkolonialisme og koloniseringens logikk.
- Flere grupper er akutt forfordelt og marginalisert av COVID-19-restriksjoner, særlig kvinner og ungdom.
- Mental helse blir ofte oversett i denne konteksten og psykososial støtte er ofte utilgjengelig.
- Mangelen på langsiktig utvikling forverrer dagens situasjon og setter spørsmålstegn ved rollen humanitær hjelp og spiller. (Ofte kortvarige prosjekter).
- Ved å etterspørre ansvar kan COVID-19-pandemien i okkupert Palestina representere en mulighet for rettferdighet og frihet for palestinerne.
Samrøre mellom israelske studenter, regjeringa og settlerorganisasjoner – Gazastudent må ha innsamling for å fullføre utdanning
Israelske studenter med statsfinansiert stipend vokter ulovlige «utposter» (planlagte kolonier) på Vestbredden. Det skjer gjennom organisasjonen Kedma, som finansieres delvis av staten, lokale myndigheter og Amana, en organisasjon som bygger illegale utposter på Vestbredden og nær Gaza og kjøper opp land med falske papirer. Den frivillige innsatsen som er knyttet til stipendet er blant annet jordbruksarbeid og vakthold ved kvegfarmer knyttet til utposter. På den måten kontrollerer bosetterne store landområder med få personer, siden kveget trenger stort beiteland. Slik bidrar studentene til å øke israelsk kontroll over landområder på Vestbredden. Ved Pnei Kedem utpost og kvegfarmen knyttet til den, har palestinere klaget til retten over at bosettere i 2019-20 rev opp 1 250 oliventrær og ødela flere brønner, samtidig som hæren nektet palestinerne tilgang til jorda. Les mer i Haaretz 22.9.2020.
I kontrast til dette strever Khalil fra Gaza med å finansiere sin mastergrad selv. Han kom inn på masterprogram ved SOAS i London (School for Oriental and African Studies) og ved universitetet i Johannesburg, men Israels blokade hindret ham i å reise da han samtidig ble alvorlig syk. Nå er han i stedet igang med å ta en mastergrad i oversettelse ved det islamske universitetet i Gaza. Det koster 6 000 dollar. Gjennom innsamlingsaksjon er første og delvis andre semester finansiert, men resten gjenstår. Les mer og gi ditt bidrag.
Israels regjering truer den akademiske friheten i Israel
Lederen for Israels forening for universitetsledere, professor Ron Robin, har gitt beskjed om at han vil trekke seg fra vervet på grunn av regjeringas forsøk på å «terrorisere, svekke, sensurere og la politiske interesser diktere forskningsagendaen». Dette kaller han «en klar og umiddelbar fare for staten Israel og vår framtid».
I brevet fortsetter han slik: «Vi er i en mørk tid som savner sidestykke. Portvakter har blitt målskiver og systemer som skal sikre ytringsfrihet og tankefrihet angripes igjen og igjen. Kulturen, rettsvesenet, media og høyere utdanning er under farlig angrep, noe som truer hele demokratiet i Israel». Haaretz 14.7.2020. |