Norsk - Skandinavsk

Én av fem sier terrortrusselen gjør dem redde, viser ny undersøkelse

Norge på tå hev

Én av fem sier terrortrusselen gjør dem redde, viser ny undersøkelse

<p>TERRORBEREDSKAP: Politi-Norge opprettholder beredskapen gjennom helgen og øker kapasiteten hvis det skulle bli nødvendig. Her er politi på Stortinget T-banestasjon i går.</p>
Politiet ber folk leve som normalt, men mange har allerede fått merke at frykten for terror er høyst tilstede landet rundt. Én av fem sier terrortrusselen gjør dem redde.

VG følger

Det viser en undersøkelse InFact har gjort på oppdrag for VG. 1044 respondenter har svart på hvordan terrortrusselen påvirker dem i hverdagen. Over 40 prosent sier de er mer årvåken når de går ute, og èn av fire sier de unngår å oppsøke spesielle steder, viser undersøkelsen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård forstår at situasjonen Norge er i nå kan skape utrygghet. Likevel er han klar på at folk må fortsette å leve som vanlig.

– Det er viktig at den enkelte ikke blir unødvendig bekymret, men vi ønsker at publikum skal melde fra til oss hvis de ser noe som er mistenkelig og annerledes, sa han til VG i går.

Halvparten av respondentene svarte at de hadde tillit til at politiet og sikkerhetstjenestene er i stand til å avverge et terrorangrep mot Norge, men kun 30 prosent mener at beredskapen er god nok.

Gruer seg

Tone Henriksen (35) og sønnen Elias Eriksen (16) er på ferie i Amadores, Gran Canaria. Om få dager skal de egentlig hjem igjen, men nå vurderer de å utsette hjemreisen på onsdag. Trebarnsmoren gruer seg til å sette seg på flyet hjemover mot Gardermoen.

– Jeg ser for meg det verste scenarioet, sier Henriksen på telefon fra Gran Canaria.

– Som en helt ordinær borger vet ikke jeg om vi har nok bevæpnet politi på flyplassen, og om det holder mot et eventuelt terrorangrep, sier hun og legger til:

– Det er en ekkel følelse som er der hele tiden nå, som jeg ikke får fjernet. På nettet leser jeg at terroren er planlagt i nær tid, men hva er det; to dager, eller to uker?

Den 7. august skal Henriksen ut på reise igjen, denne gangen til Hellas, og de minste barna på syv og åtte år skal også være med. Om ikke trusselen avtar vil hun vurdere å avbestille reisen.

<p>SNART HJEMREISE: Tone Henriksen (35) og sønnen Elias Eriksen (16) ferierer for tiden i Spania, de ser ikke frem til flyreisen mot Gardermoen til uken.<br/></p>
SNART HJEMREISE: Tone Henriksen (35) og sønnen Elias Eriksen (16) ferierer for tiden i Spania, de ser ikke frem til flyreisen mot Gardermoen til uken.

Foto: Privat

Påvirket av trusselen

Henriksen og barna var også ute og reiste da terroren rammet Norge for tre år siden. Det preger henne nå.

– Jeg føler et sterkere behov for kontroll når jeg ikke er hjemme. Jeg tenker på dette hver time, og setningen «vil de, så klarer de det» går igjennom hodet mitt hele tiden, sier hun.

Henriksen holder seg oppdatert på nyhetsbildet og sjekker PCen jevnlig.

– Det første jeg begynner dagen med er å springe ned på dataen for å se om det er noe nytt, forteller en bekymret Henriksen.

Totalt svarer 30 prosent at terrortrusselen har påvirket dem, ifølge undersøkelsen.

Nå vil Henriksen først og fremst komme seg trygt tilbake til resten av barna som er hjemme hos far i Tønsberg.

Foreldrene er opptatt av ikke å gire opp barna i slike situasjoner, forteller Henriksen. Hun husker godt at ungene fikk med seg mye etter 22. juli-terroren.

– Barna snapper opp mer enn vi tror, vi voksne må være forsiktige med hva vi sier og hvilke ord vi bruker, sier hun.

– Folk virker ikke redde, men engasjerte

Over 70 prosent av personene som har svart sier at de tar terrortrusselen fra norske myndigheter alvorlig. I Østfold Politidistrikt sier at de får inn mange tips fra folk i forbindelse med terrortrusselen. Tipstelefonen går nesten varm, forteller operasjonsleder Paul Horne.

– Jeg har ikke konkret tall på antall meldinger, men det er langt fler enn vanlig, sier han og fortsetter:

– Det er stor pågang fra publikum og andre. Alle tips og varsler blir håndtert ut ifra hvilken alvorlighetsgrad vi velger å sette på dem.

Horne kan ikke gå i detalj om hvilke meldinger politiet mottar, men opplyser at det gjerne går på biler, personer eller steder som publikum ber politiet sjekke nærmere opp. Da foretar politiet et såkalt listesøk for å få ytterligere informasjon fra ulike registre. Flere har ringt inn og rapportert om biler som står parkert på samme plass over lengre tid eller steder der det ikke er trafikk.

– Det er generelt vanskelig å kategorisere hva folk betegner som mistenkelig, men det kan gjerne være knyttet til ubevoktet bagasje eller unaturlig adferd i det offentlige. Det kommer an på øyet som ser, sier han.

Horne har derimot ikke inntrykk av at frykten har spredt seg i befolkningen.

– Folk virker ikke redde, men engasjerte – og det er veldig bra, mener operasjonslederen.

Han synes det er rett at folk viser en lavere terskel for å si ifra i en situasjon som dette.

Politiet i Østfold foretar kontroller på grenseovergangene, og der har flere personer blitt kontrollert, ifølge operasjonslederen. Uten at det har ført til noe videre tiltak til nå, opplyser han. Horne sier de ikke har fått henvendelser fra personer som føler seg mistenkeliggjort.

Ekstra oppmerksom under Norway Cup

Frode Gjøvåg (44) setter opp teltet sitt på campingen inntil fotballspillerne på Ekebergsletta, med utsikt over Oslo. Han synes det er betryggende å være der sammen med sin datter og fotballspillende sønn i dag.

– Jeg tror ikke at jeg hadde sendt dem alene til Oslo i dag, sier han.

Frode stoler på politiets uttalelser om at turneringen kommer til å fortsette som vanlig, men han kommer til å være ekstra oppmerksom under arrangementet.

– Jeg er ikke sikker på om jeg lyst til å være her på åpningsseremonien med så mye på folk på samme plass. Man skal jo ikke gå rundt og være livredd her, men man trenger kanskje ikke oppsøke de største folkemassene heller, mener han.

Saken fortsetter under bildet….

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorisme/norge-paa-taa-hev/a/23261521/

اترك تعليقاً