Hvordan kan Israel-Palestina konflikten løses?
Velkommen til film og debatt fredag 10. oktober, kl. 18.00 på Victoria Kino.
Hvordan kan Israel-Palestina konflikten løses?
«Den beste dokumentaren om Palestina-spørsmålet noensinne» ble møtt med bombetrusler før premieren i 1981. Den 10. oktober har du en unik mulighet til å se en av de mest kontroversielle men også kritikerroste dokumentarene om okkupasjonen på vestbredden. Film fra Sør arrangerer en spesialvisning av 1981-dokumentaren Occupied Palestine etterfulgt av en diskusjon som spør: Hvordan kan Israel-Palestina konflikten løses?
Av Kristian Takvam Kindt 7. okt 2014
Occupied Palestine har blitt kalt «den beste dokumentaren om Palestina-spørsmålet noensinne» og gir et unikt innblikk i hvordan konflikten så ut før noen trodde det var mulig å forhandle om en Oslo-avtale mens PLO fortsatt sto på USA sin terrorliste. Filmens regissør David Koff viet livet sitt til å lage filmer om undertrykte grupper. Han har laget dokumentarer om rasisme USA, om konsekvensene av britisk kolonialisme i Kenya og karibiske migranter i Storbritannia. Blant hans siste filmer er New Haven Raids om den brutale deportasjonen av ulovlige innvandrere i USA. Men Occupied Palestine forblir hans mest kjente og kontroversielle film.
Bombetrussel under premieren
Mens det i dag florerer av nye dokumentarer som viser situasjonen i de okkuperte områdene, er Occupied Palestine en av svært få filmer som tar oss tilbake og viser bilder fra 80-tallets vestbredden. Filmen var radikal for sin tid og ble møtt av bombetrusler under premieren i San Fransisco. Svært få festivaler turte å vise den etter dette og filmen ble begravd og glemt i over 30 år. I fjor fikk den imidlertid en renessanse da London Palestine Film Festival satt opp Occupied Palestine som sin åpningsfilm i 2013. Etter dette har stadig flere festival plukket opp filmen fra glemselen og gitt filmen nytt liv.
For til tross for filmens produksjonsdato føles Occupied Palestine som et svært forfriskende innlegg i dagens debatt. Filmen viser hvordan problemene man snakker om i dag i forhold til bosetninger, ydmykelser av palestinere, voldelig motstand mot Israel, var like tilstede for 30 år siden. Klærne og frisyrene til både de israelske soldatene og palestinerne er umiskjennelig 80-talls, men argumentene de kommer med kjenner vi igjen fra dagens debatt. Samtidig viser filmen både israelere og palestinere som er mer kompromissvillige og mindre fiendtlig innstilt enn det vi ser i dag. Det var mer åpninger for kompromisser og på mange måter en mindre brutal okkupasjon. Intervjuobjektene i filmen snakker ikke bare om hva som er problemet, men også om hvordan konflikten kan løses.
Tostats-løsning, bosetninger og flyktninger
Og nettopp løsningene vil vi også ta tak i når vi trekker filmen frem igjen etter 30 år. Med utgangspunkt i den nesten mer optimistiske tonen filmen gir, har vi invitert to av Norges mest anerkjente Midtøstenforskere til å diskutere hvordan konflikten kan og burde løses i dag. Cecilie Hellestveit og Dag Tuastad legger frem hvert sitt konkrete løsningsforslag. De skal svare på om tostats-løsning er det beste, om hva som burde skje med bosetningene og flyktningene og ikke minst Jerusalem. Istedenfor å diskutere årsakene til problemene, bruker vi nå en gammel film for å rette blikket fremover. Det er med andre ord en kveld for en unik filmopplevelse og Israel-Palestina debatt med et nytt perspektiv.
Velkommen til film og debatt fredag 10. oktober, kl. 18.00 på Victoria Kino.